Backup/Restore
Säkerhetskopiering, eller det vanligare svengelska ordet backup, är bra att ha ifall din dator totalhavererar eller kanske blir stulen. Då har du i alla fall kvar dina dokument, bilder och andra filer du använder.
Återställning, restore på engelska, är andra sidan av samma mynt. Det vill säga att återställa säkerhetskopierade filer när någonting gått snett. Det är minst lika viktigt att det går bra eftersom en säkerhetskopiering är värdelös om den inte går att återställa. Den här punkten är det många som missar på. För en tid sedan fick jag tillfället att praktisera båda begreppen i praktiken, två gånger dessutom.
Det började med att jag bytte telefon till en iPhone 5. Som vanligt funderade jag då på hur jag ska få över att innehåll från den gamla (iPhone 3GS) till den nya. Förr i tiden så blev det oftast att bita i det sura äpplet och mata in alla telefonnummer och dylikt för hand i den nya telefonen. Men idag är ju telefonerna så mycket mer än bara en telefon och innehåller en massa data som man helst inte vill vara utan.
Då kom jag ihåg att telefonen är ju säkerhetskopierad till Apples iCloud-tjänst. Allt jag då behövde göra var att köra en sista säkerhetskopiering av den gamla telefonen, flytta SIM-kort och köra igång den nya telefonen med min senaste iCloud-backup. Mycket enkelt! Det var bara lösenordet till det trådlösa nätverket som inte kom in i den nya telefonen. Det är förmodligen designat så av säkerhetskäl.
Den andra gången jag fick praktisera återställning var när jag bytte hårddisk i min iMac. Det började med att jag fick ett mail från Apple där det stod att hårddisken som sitter i min dator har en förhöjd risk för fel. Därför kommer de att byta ut den utan kostnad.
Jag använder Time Machine för backup på macen. Det är ett mycket smidigt program som varje timme säkerhetskopierar de kataloger som ändrats sedan den förra körningen. Så när jag skulle byta hårddisk så tog jag en sista backup med Time Machine, raderade innehållet i datorns hårddisk (eftersom jag inte vet vad som händer med den gamla hårddisken efter bytet) och lämnade in datorn till min lokala Apple servicepartner Datarådgivarna för själva bytet av hårddisk.
Några dagar senare var datorn klar och jag hämtade ut den. Jag hade då en dator med tom hårddisk i sig. För att återställa var det bara att koppla in den externa hårddisken med säkerhetskopian på och starta datorn. Då fick jag upp en meny med några alternativ över vad jag kan tänkas vilja göra med datorn. Ett av dessa alternativ var att återställa datorn från en Time Machine-backup. Jag valde det alternativet och sedan fick datorn stå och jobba i ett par timmar för att kopiera tillbaka filerna. När det var klart så var min dator helt återställd. Alla filer, program och inställningar så som de var i datorn innan hårddiskbytet.
Att lägga tillbaka säkerhetskopior brukar alltid vara lite nervöst. Man vet inte riktigt om det kommerat att gå som man tänkt sig. Men det här var en mycket smärtfri upplevelse! Apple har verkligen tänkt till och jobbat på att det ska fungera så bra som möjligt. De har lyckats med att skapa en kraftfull programvara bakom ett enkelt användargränssnitt. Precis så som det ska vara tycker jag.
Eller som den franska författaren Antoine de Saint-Exupéry ska ha sagt (egen översättning från engelska):
“Perfektion har inte uppnåtts när det inte finns något mer att lägga till, utan när det inte finns något mer att ta bort.”