Hej då delat webbhotell, hej egen server!

2 minuters läsning

När jag skaffade den här domänen (djarv.org) var det i första hand för att få en personlig epostadress. Sen tänkte jag att det måste ju också finnas en webbsajt på adressen. Så jag behövde ett webbhotell att lägga upp den på. Vid den här tiden hade jag ingen erfarenhet av att registrera eller hantera domäner så jag behövde någon som tog hand om det.

Efter lite letande och jämförande av olika webbhotell så bestämde jag mig för att anlita Binero. Jag köpte domänen via dem och lade upp en sajt. Allt fungerade bra, men efter att tag kände jag mig inte nöjd ändå.

Låt mig börja med att säga att det är mycket jag är nöjd med hos Binero. Bra priser, mycket bra användarvänlighet i deras panel för att administrera domäner, sajter, konto och dylikt. De införde stöd för SSH så man kan föra över filer med scp och rsync. Det är mycket bra. Jag hade några få supportärenden och de var alltid snabba att svara och jag fick bra svar. Så varför vill jag inte ha kvar min sajt där?

Jo, helt enkelt därför att prestandan för Wordpress-sajter var olidligt dålig! Jag vet inte vad det är med Wordpress men det gick jättelångsamt. Jag hade en annan sajt där som också byggde på PHP och den hade inga prestandaproblem. Det är möjligt att går att åtgärda prestandaproblemen, men det är inte den enda anledningen till att jag bytte.

Jag ville också ha en egen server för att kunna göra mer än man kan på ett webbhotell. Jag visste att jag inte vill ha en server hemma som låter och drar ström. Att ha en server hemma blir också lite beroende på om ens internetleverantör sånt eller inte. Så då återstår att antingen köpa en server och hyra plats i ett datacenter, vilket blir jättedyrt och inte lämpligt för en privatperson, eller att skaffa en Virtuell Privat Server (VPS) istället.

En VPS är en virtuell maskin (VM) i ett datacenter som man hyr till en fast kostnad per månad. Kostnaden beror på vilken prestanda maskinen ska ha (minne, antal cpu-kärnor och diskutrymme). Jag bestämde mig för att skaffa en sådan hos Digital Ocean. Det är en av de mest välkända leverantörerna som dessutom i mycket riktar sig mot privatpersoner och inte bara större företag.

Det är mer jobb med en VPS än ett webbhotell. Du måste installera allt själv och hålla det uppdaterat så att du inte lämnar några tydliga säkerhetshål. Det måste du för övrigt göra med Wordpress också även om du har det på ett webbhotell där du installerat Wordpress själv. Att behöva göra allt själv är ingen nackdel för en datanörd som jag, sånt är ju bra kul och så har jag full kontroll över vad som körs. Jag skulle vilja hävda att ha en egen server är något som anstår en utvecklare av idag.

Vill du också skaffa en VPS hos Digital Ocean? Använd gärna då min hänvisningslänk så får vi båda lite extra.