Att hitta sitt tema

2 minuters läsning

I och med att jag beslutade mig för att byta från Wordpress till Jekyll (läs mer det här) för min sajt så blev jag också tvungen att hitta ett nytt tema. Twenty Twelve som jag använde mig av tidigare är helt ok, men det är specifikt för Wordpress. Så jag fick ge mig av på jakt efter ett nytt.

En sak vill jag säga först. Att hitta ett nytt tema som känns 100% rätt är inte det lättaste. Det är mycket kännande utan att kunna sätta fingret på exakt vad som inte är helt rätt med ett visst tema. Dessutom finns det väldigt många att välja på. Många är också väldigt lika varandra med små variationer.

Det första tema jag provade var Minima (demo), som är standardtemat för Jekyll. Det är ett minimalistiskt tema som är lite väl skralt för min smak. Jag funderade ett tag på att utgå från Minima och bygga mitt eget. Istället beslöt jag mig för att leta vidare efter ett tema som kändes mer rätt.

Lanyon (demo) tittade jag på och konstaterade att det är ett snyggt och minimalistiskt tema, men inte helt rätt för mig.

Med Beautiful Jekyll (demo) kände jag att nu är jag på väg att hitta det jag letar efter. Men tyvärr fick jag det aldrig att fungera ordentligt för min sajt. Även om det kändes bättre så var det inte heller riktigt det jag letade efter.

Slutligen hittade jag det jag letade efter med Minimal Mistakes (demo). När jag såg det så kände jag på en gång att nu har jag hittat det jag letade efter. Jag sa ju att det är mycket kännade i att hitta sitt tema.

Minimal Mistakes är skapat av Michael Rose, som är en webbdesigner från Buffalo, New York. På hans sajt finns flera intressanta artiklar om Jekyll och hur han använder det för sin sajt. Där finns också en artikel om hur han migrerade från Wordpress till Jekyll.

Demosajten för Minimal Mistakes utgör också dokumentation för temat. Det tycker jag är ett föredömligt sätt att demonstrera sitt tema. Dessutom är det väldigt bra dokumentation i det här fallet, med exempel på alla typer av sidor man kan göra med temat. Det finns mycket mer i temat än vad jag använder på min sajt. Jag har gjort några anpassningar av temat för att passa mig bättre, bland annat har jag översatt det till svenska. Det är en bra struktur på filerna i temat som gör det lätt att göra anpassningar.

Vill du hitta fler Jekyll teman? Här nedan är en kort lista över några sajter som tillhandahåller teman:

Finns inte det du söker på dessa sajter så använd din favoritsökmotor för att söka efter jekyll och theme. Om du fortfarande inte hittar det du söker så är det nog läge att skapa ditt eget.