GC Mystery Tool

1 minuts läsning

Det finns en typ av geocacher som kallas för mystery-cacher (ibland kallas de också för puzzle- eller unknown-cacher). De går ut på att det är någon form av klurighet som måste lösas för att få rätt koordinater till cachen. De koordinater som finns angivna på geocaching.com för mysterys är alltså inte de rätta (men bör vara inom 2-3 km avstånd).

Klurigheten att lösa kan bestå av allt från en enkel rebus till avancerad kryptering eller något helt annat. Det är upp till cacheägarens fantasi. I många fall består cachebeskrivningen av en text som verkar handla om något helt annat eller inte tycks ge någon som helst ledtråd. Då kan det handla om att hitta siffror skrivna med bokstäver i texten, räkna antal bokstäver per ord, räkna antal ord per rad eller dylikt.

Nu är det ju ganska tråkigt att sitta och göra sådant för hand. Dessutom är det något som datorer är väldigt bra på att göra. Därför har jag knåpat ihop ett online-verktyg som jag kallar för GC Mystery Tool. I det kan du mata in texten, utföra olika beräkningar på den och förhoppningsvis få fram något som kan liknas vid koordinater eller andra ledtrådar till att lösa mysteriet.

Prova verktyget genom att exempelvis ta texten från cachen Ekensberg #3 och välj Caesar Cipher eller Ekensberg #12 och välj Find Number Words In Text.

GC Mystery Tool finns på adressen: https://djarv.org/tools/gcmt/ (endast på engelska)