Hej då Google Reader
Den som använder sig av RSS för att få veta när webbsajter uppdateras känner säkert också till Google Reader. Det är den mest använda webbaserade RSS-läsaren och utgör även den bakomliggande funktionaliteten (via API:er) till andra webbaserade RSS-läsare.
Eller jag kanske ska säga var en av de mest använda RSS-läsarna. För den 13:e mars i år så meddelade Google att Reader kommer att läggas ner. Från den 1:a juli 2013 finns inte Google Reader längre. Officiellt beror detta på att användningen av RSS generellt sett har gått ner och Google vill fokusera på färre produkter. Förmodligen vill de också fösa fler användare mot deras sociala nätverk Google+.
Tidigare så lade Apple ner stödet för RSS i deras e-postprogram Mail som följer med OS X. Jag tycker att den här trenden med försvinnande RSS-stöd är tråkig, för det är en utmärkt teknik att hålla sig á jour med sajtuppdateringar. Den fungerar dock bäst för sajter som uppdateras relativt sällan.
Jag började leta efter alternativ till Google Reader och hittade bland annat Feedly och NewsBlur som verkar vara de mest populära alternativen. Feedly används inte genom en vanlig webbsida, utan antingen via en IOS-app eller plugin till Firefox. Det fungerar inte för mig eftersom jag vill kunna använda mig av min vanliga webbrowser, Opera. Newsblur tar betalt för sina tjänster. Visserligen bara $2 i månaden, men jag tycker inte det är något som jag vill lägga pengar på. De har ett gratisalternativ, men det är rätt begränsat.
Men så kom jag på andra tankar. Jag har ju plats på ett webbhotell, det måste finnas något som man kan installera där för samma funktionalitet.
Kraven för att jag ska kunna använda det är att det är skrivet i PHP och kan använda MySQL som databas samt att det ska vara gratis. Det sistnämnda gjorde att till exempel Fever föll bort. Jag vill inte för att betala $30 för något jag är säker på finns ett gratisalternativ till.
Det första alternativet jag hittade är Tiny Tiny RSS. Det verkar mycket kapabelt, men inte så snyggt användargränssnitt. Det är något jag tycker är allt viktigare. Inte så viktigt att jag vill offra funktionalitet för utseende, men om det finns ett snyggare alternativ med de funktioner jag behöver så tar jag det hellre.
Slutligen bestämde jag mig för Selfoss. Det har ett modernt, rent utseende och har den funktionaliteten jag behöver. Jag installerade det på mitt webbhotell och hittills har det fungerat bra. Det har en aktiv utveckling så eventuella problem kommer förmodligen att fixas rätt snart. Om inte så fixar jag det själv. Det är ju öppen källkod och jag är programmerare.
Jag har nu tagit ett steg närmare minskat Googleberoende. Undrar vad nästa steg blir?